potatis-800x440.png

Recept: Ugnsrostad potatis garnerad med färsk timjan

Fira potatisens dag med ugnsrostad potatis garnerad med lite färsk timjan och servera med kött eller fisk, grillat eller gryta. Välj en fast sort av potatis, gärna ekologiskt odlad.

4 portioner 
Förberedelse & tillagning: 40 min

Ingredienser 

800 gram potatis av fast sort, till exempel Ukama, Asterix, färskpotatisar eller delikatesspotatisar
4 msk mat-, raps- eller olivolja
2 krm salt
0,5 krm vitpeppar eller svartpeppar
4-8 kvistar färsk timjan eller 1-2 krm torkad timjan

GÖR SÅ HÄR 

  • Sätt ugnen på 225°C, i vanlig ugn.
  • Tvätta och borsta potatisen och skär i klyftor eller lite större bitar. Behåll gärna skalet på.
  • Skölj klyftorna i vatten igen, torka av med lite papper och lägg i en långpanna eller stor stekpanna. Blanda med olja, salt och peppar.
  • Addera färsk eller torkad timjan.
    Om du vill kan du här lägga till lite extra grönsaker såsom morötter, lök och vitlök.
  • Baka klyftorna i ugnen tills de får färg och är mjuka inuti, cirka 25-30 minuter. Börjar potatisen bli för bränd mot slutet, sänk värmen till 150°C. Har potatisen tvärtom fått för lite färg kan du slå på grillelementet i ugnen en stund mot slutet.
  • Vänd gärna runt klyftorna någon gång under tillagningen. Smaka av för perfekt konsistens.
  • Servera direkt ur pannan eller lägg upp på ett fat eller tallrik. Garnera med lite timjan. Servera med kött eller fisk, grillat eller gryta.
Skriv ut

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...