Torskrygg. Påskrecept på Electrolux Home.jpg

Recept: Torskrygg med jordärtskockspuré och rödvinssås

Skäm bort släkt och vänner med lyxigt och smakrikt recept på torsk. Receptet står ingen mindre än mästerkocken Louise Johansson för, som bjöd på rätten i Kökspatrullen!

Louise Johanssons torskrygg med jordärtskockspuré och rödvinssås

Tid: 60 min
Mängd: 4 portioner

Torskrygg

  • 700 g torskrygg med skinnet kvar
  • 100 g rimmat sidfläsk
  • 200 g skogschampinjoner
  • 2 msk smör + 2 msk rapsolja till stekning
  • 2 gulbetor till garnering, tunt skivade
  • Salt och nymald vitpeppar

Rödvinssås

  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 rödlök
  • 4 msk smör
  • 5 timjankvistar
  • 2 msk strösocker
  • 5 dl fylligt rött vin
  • 5 dl vatten + 2 msk koncentrerad kalvfond
  • Salt

Jordärtskockspuré

  • 600 g jordärtskockor med skal, tvättade
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk smör till stekning
  • 2 msk koncentrerad kycklingfond
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk crème fraiche
  • 1 dl mjölk
  • Salt och nymald svartpeppar

Gör så här:

  1. Skär rotfrukterna och löken till rödvinssåsen i centimeterstora bitar.
  2. Hetta upp en stekpanna med hälften av smöret och fräs rotfrukter, lök, timjan och socker.
  3. Häll i vin, vatten och kalvfond och koka utan lock tills hälften kvarstår. Sila av såsen, rör i resterande smör och smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
  4. Gör purén genom att skära jordärtskockorna i bitar om 2 cm.
  5. Finhacka schalottenlökarna.
  6. Stek skockor och lök i smör så att de får lite färg.
  7. Häll i kycklingfond, grädde och mjölk och koka mjuka under lock.
  8. Mixa med en stavmixer eller i en blender till en slät puré och smaka av med crème fraiche, salt och peppar. Passera krämen genom en sil så den blir helt slät. Förvara varmt i en kastrull fram till servering.
  9. Strimla fläsket och halvera champinjonerna.
  10. Hetta upp en stekpanna med 1 msk smör och 1 msk rapsolja. Stek fläsk och champinjoner tills fläsket är knaprigt. Ta upp, lägg i en skål och täck med plastfilm.
  11. Skär fisken i portionsbitar. Salta och peppra. Stek fisken i resterande smör och olja i cirka 4 minuter på varje sida. Ös smöret över fisken medan du steker.
  12. Lägg lite jordärtskockspuré och en fiskbit på varje tallrik. Toppa med champinjonfräs och ringla över lite sås. Garnera med gulbetor.
Skriv ut

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...