Kycklinglasagne med rotsakssallad
Kycklinglasagnen är en variant på den välkända pastarätten, men lite mer elegant. Här serveras den med en sallad på rotsaker och ett lätt svampskum. Lasagnen blir bäst om du lagar den en dag i förväg och låter den stå i kylen över natten. Värm upp den i en ugn med ångfunktion från Electrolux Home.
Ingredienser:
800 gram svamp, färsk i skivor, t ex champinjon eller kantarell
150 gram färska lasagneplattor
smör
500 gram kycklingfiléer
1/2 dl hackad persilja
5 dl mellangrädde
Sallad
3 st morötter, i olika färger
färsk spenat
ärtskott
timjan
Skum
1 dl grädde
2,5 dl hönsbuljong
1 st schalottenlök
smör
200 gram färsk svamp, i skivor
1 st vitlöksklyfta
mjöl
salt
svartpeppar
Gör så här:
- Stek den skivade svampen i smör och låt den svalna.
- Mixa kycklingkött och salt i matberedare. Tillsätt grädde och persilja och fortsätt mixa till en slät färs. Ställ in färsen i kylen.
- Klipp till pastaplattorna så att de passar i en limpform à 2 liter. Smörj formen. Lägg pastaplattorna på en plåt och ånga av dem i full ånga i några minuter.
- Varva pastaplattor med kycklingfärs och svamp i limpformen, börja och sluta med en pastaplatta. Tryck till lagren ordentligt.
- Sätt in termometern så att spetsen hamnar mitt i lasagnen. Ställ termometern på 75˚ och ugnen på intervallånga 90˚.
- Beräkna ca 1 ½ timme från det att ugnen är varm. Ta ut lasagnen, låt den svalna och sedan bli helt kall i kylen.
- Såsen kan du också göra i förväg om du vill. Bryn svampen i smör. Låt den bryna ordentligt så att den får fin färg.
- Skala och hacka lök och vitlök och låt det steka med svampen mot slutet. Tillsätt buljong och grädde och låt det hela stormkoka ca 10 minuter.
- Mixa såsen slät och passera i sil. Smaka av med salt och peppar.
- Hit kan du förbereda.
- Till rotsakssalladen hyvlas morötterna på längden med en osthyvel eller potatisskalare i tunna, långa skivor. Blanda med späda spenatblad, ärtskott och timjan.
- När det är dags att servera tar du lasagnen ur formen och skär den i breda skivor (går bäst kylskåpskall).
- Värm dem eventuellt i ånga några minuter.
- Lägg upp på tallrikar tillsammans med rotsakssalladen.
- Värm såsen (späd med lite mjölk om den verkar tjock), skumma upp den med en stavmixer och häll lite skum på skivorna.
- Resten av såsen serveras i en skål vid sidan om.