Crème brûlée i ångugn
Har du undvikit att göra crème brûlée till efterrätt inför en middagsbjudning för att du inte har en brännare hemma?
Gör den i ugnen istället så slipper du köpa dyr utrustning som används sällan, och din crème brûlée kommer bli lika god om inte godare!
Ingredienser:
- 2 dl grädde
- 2 dl mjölk
- 1/2 dl strösocker
- 6 st äggulor
- 1 st delad vaniljstång
- 1 st citron (zest och saften)
- 4 msk råsocker
Topping:
- 100 g hallon
Så här gör du:
- Ställ in din ugn på 85 grader, ånga.
- Värm mjölk och grädde med strösocker och vaniljstång.
- Låt blandningen svalna lite.
- Rör ner äggulorna, citronzest och saften.
- Sila av smeten med en finmaskig sil och fördela den i dina burkar och sätt sedan på locket.
- Ställ dem i ugnen och baka av dem i 45-60 minuter tills smeten precis har stelnat, så håll koll när det börjar närma sig sluttid. Du vill inte överbaka dem och behöva servera grynig creme brulée.
- Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna. Om du vill servera dem kalla så kan du göra desserten dagen innan och förvara dem i kylskåpet under natten.
- Ställ in ugnen på grillfunktion och högsta temperaturen.*
- Strö över 1/2 msk råsocker över varje dessert och ställ in dem i övre delen av ugnen.
- Håll koll hela tiden och ta ut dem när sockret blivit karamelliserat och fått fin färg.
*Du kan såklart även använda dig av en gasolbrännare om du har en hemma.
Vid topping av hallon:
- Marinera hallonen i lite socker och citronsaft. Toppa sedan varje dessert med hallon.