vasterbottenpaj-800x440-v2.jpg

Västerbottenpaj - en signaturrätt till kräftorna

Nu är det augusti och det är tid att bjuda in till kräftkalas. Även om det är fokus på kräftorna är västerbottenpaj en klar favorit bland många. Nedanför bjuder vi på ett enkelt recept på den klassiska favoriten.

Klassisk västerbottenpaj till kräftkalaset

Du behöver
Till en paj, ca. 6 portioner 

Pajdeg

100 g smör
1.5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 msk kallt vatten

Fyllning

220 g västerbottensost, grovriven
2 ägg
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
Salt och peppar

Gör så här

Pajdeg

  1. Värm ugnen till 200 grader
  2. Blanda och för samman smör och mjöl till en smulig massa, eller mixa i en matberedare
  3. Tillsätt vatten och blanda till det blivit en deg
  4. Tryck ut degen i en pajform, ca. 24 centimeter i diameter, och låt vila i kylen i 20 minuter
  5. Nagga pajbotten och förgrädda sedan i 10 – 15 minuter i 200 grader

Fyllning

  1. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Salta, peppra och rör i västerbottenosten.
    Tips: Du kan riva osten enkelt i din matberedare
  2. Fyll pajskalet med blandningen och grädda pajen mitt i ugnen i 25 – 30 minuter
  3. Låt pajen stå till sig innan du serverar den ljummen
Skriv ut

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...