Västerbottenpaj - en signaturrätt till kräftorna
Nu är det augusti och det är tid att bjuda in till kräftkalas. Även om det är fokus på kräftorna är västerbottenpaj en klar favorit bland många. Nedanför bjuder vi på ett enkelt recept på den klassiska favoriten.
Klassisk västerbottenpaj till kräftkalaset
Du behöver
Till en paj, ca. 6 portioner
Pajdeg
100 g smör
1.5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 msk kallt vatten
Fyllning
220 g västerbottensost, grovriven
2 ägg
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
Salt och peppar
Gör så här
Pajdeg
- Värm ugnen till 200 grader
- Blanda och för samman smör och mjöl till en smulig massa, eller mixa i en matberedare
- Tillsätt vatten och blanda till det blivit en deg
- Tryck ut degen i en pajform, ca. 24 centimeter i diameter, och låt vila i kylen i 20 minuter
- Nagga pajbotten och förgrädda sedan i 10 – 15 minuter i 200 grader
Fyllning
- Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Salta, peppra och rör i västerbottenosten.
Tips: Du kan riva osten enkelt i din matberedare - Fyll pajskalet med blandningen och grädda pajen mitt i ugnen i 25 – 30 minuter
- Låt pajen stå till sig innan du serverar den ljummen