Söta julgåvor
Gåvor gjorda med omtanke brukar alltid uppskattas lite extra. Här är smarriga recept på julens perfekta gå bort-presenter.
Knäck med smak av lakrits
Vurmar du för lakrits? Då ska du testa att göra den här ljuvligt goda knäcken som kryddats med lakritspulver.
2 dl vispgrädde
2 dl mörk sirap
2 dl strösocker
2 msk lakritspulver
1 dl skållad, hackad mandel eller hackade hasselnötter
1. Blanda grädde, lakritspulver, socker och sirap i en kastrull.
2. Koka på hög värme utan lock i cirka 20-30 minuter eller tills knäcken når 125 grader. minuter.
3. Hacka eller mixa mandeln eller hasselnötterna i en mixer. Rör ned i den varma knäcksmeten.
4. Lägg ut knäckformar på en plåt och fördela sedan knäcken i formarna. Det måste gå fort, annars finns det risk att knäcken stelnar.
5. Låt stelna och förvara sedan knäcken svalt i en burk med smörgåspapper mellan varje lager.
Tips! För att veta om knäcken är klar kan du göra ”kulprovet”. Då droppar du lite knäcksmet i ett glas kallt vatten. Går knäcksmeten att rulla till en kula är knäcken färdigkokt, annars behöver den koka lite längre.
Bästa julklappstipset – kakor på burk
Är du bjuden på adventsfika eller funderar du på vad du kan ge bort i julklapp? Fixa en fin kakburk med alla smarriga ingredienser. Då kan mottagaren enkelt baka kakor när andan faller på!
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 dl havregryn
3,5 dl muscovadosocker
25 g valnötter
25 g paranötter
3 dl choklad (ljus och mörk)
175 gram smör
1 ägg
Förberedelser
1. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker, och lägg i botten av glasburken.
2. Tillsätt muscovadosockret. Häll därefter i havregryn och den hackade chokladen. Hacka nötterna och lägg på toppen.
3. Skriv en lapp med receptet och att man själv tillsätter 175 gram rumstempererat smör och ett ägg.
Bakning
När kakorna ska bakas ut blandas alla ingredienser ihop till en kakdeg. Dela degen i 20 stycken lika stora bollar. Platta till bollarna och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda sedan mitt i ugnen på 225 graders värme i cirka 12 minuter.
Cakepops på mjuk pepparkaka
Cakepops på mjuk pepparkaka med smält choklad och strössel passar perfekt till adventsfikat.
Mjuk pepparkaka
2 ägg
2 dl strösocker
1 ½ dl gräddfil
50 g smör
1 msk lingonsylt
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk kanel
2 tsk kardemumma
Bollar
Mjuk pepparkaka
Philadelphiaost
Topping
Smält choklad
Valfri topping, exempelvis strössel eller hackade nötter
Cakepops-pinnar
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt.
2. Rör ner gräddfil, smält smör och lingonsylt.
3. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, kanel och kardemumma, och rör sedan ner i smeten.
4. Grädda i cirka 40 minuter.
5. Ta ut kakan, låt den svalna och smula sedan ner den i en bunke.
6. Blanda i lite Philadelphiaost i taget till dess att smeten blir lite kladdig och du kan rulla bollar av den.
7. Rulla jämnstora bollar av smeten.
8. Smält choklad och doppa pinnarnas spetsar i chokladen. Tryck direkt ner en pinne i varje pepparkaksboll. Lägg i frysen i minst 30 minuter.
9. Smält choklad och häll i ett glas. Doppa försiktigt bollarna i chokladen och därefter i toppingen. Låt stelna.
Julig granola
Låt frukosten dofta och smaka jul. Testa den här ljuvliga granolan kryddad med kanel, kardemumma och som toppats med knapriga nötter.
5 dl havregryn
5 dl kokosflingor
1 dl solrosfrön
3 dl grovhackade nötter (mandlar, hasselnötter, valnötter)
3 tsk malen kanel
2 tsk malen kardemumma
En nypa flingsalt
2,5 dl flytande honung
1 msk vatten
4 dl torkad frukt (fikon, dadlar, tranbär, äpplen, russin)
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda alla ingredienser, förutom den torkade frukten, tills honungen är ordentligt utblandad.
3. Fördela blandningen på en plåt med bakpapper. Rosta i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
4. Grovhacka frukten i en mixer och blanda i granolan. Krydda med extra kanel och kardemumma.