Somrig rulltårta med jordgubbar
En somrig rulltårta med färska jordgubbar och grädde passar perfekt för sommarens fikastunder och kalas. Det går utmärkt att byta ut jordgubbarna mot hallon eller smultron om man föredrar det, eller varför inte en somrig blandning av alla sorter? Ett tips är att låta rulltårtan vila i kylskåpet en dag innan servering, då hinner den bli extra saftig.
Ingredienser (12-14 bitar)
Botten:
- 3 ägg
- 1,5 dl strösocker
- ¼ msk vaniljpulver (alt. 1 msk vaniljsocker)
- 2 dl vetemjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- ½ dl rumstempererad mjölk eller vatten (går även bra att använda växtbaserad dryck)
- Extra strösocker till utsidan av rulltårtan
Fyllning:
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl vaniljkräm
- Ca 150 gram jordgubbar eller andra sommarbär
Gör så här:
- Sätt ugnen på 230 grader
- Klä en långpanna med bakplåtspapper ca 30x40 cm
- Vispa ägg, socker och vaniljpulver vitt och pösigt
- Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat skål
- Vänd ner mjölblandningen och mjölken i äggblandningen
- Rör till en jämn smet
- Bred ut smeten till ett jämnt lager i långpannan
- Grädda mitt i ugnen i ca 5-7 minuter
- Ta ut kakan ur ugnen, strö lite strösocker över hela botten, stjälp sedan upp den med den sockrade sidan nedåt på ett bakplåtspapper.
- Låt kakan svalna och dra sedan bort pappret kakan gräddades på, du kan pensla med lite kallt vatten för att pappret ska släppa lättare.
- Vispa grädden så den blir lagom fast och blanda ner vaniljkrämen till en jämn konsistens.
- Bred ut ett lager över den svalnade kakan och lägg på hackade jordgubbar eller bär.
- Rulla sedan ihop rulltårtan från långsidan med hjälp av bakplåtspappret
- Skär upp rulltårtan i bitar och njut!
För glutenfri – byt ut vetemjölet mot potatismjöl.
Skriv ut