Så fungerar en slow cooker
Med en slow cooker gör du långkok med fantastiskt resultat. Råvarorna behåller både smak och näringsvärde, och det bästa av allt – maten lagar sig själv. Läs vår guide och lär dig mer om slow cooking.
Så lagar du mat i slow cookern
I den rostfria kokaren finns en väl tilltagen innergryta i keramik på 6,8 liter. Allt du behöver för att komma i gång är bra råvaror, skärbräda och en kniv. Låt köttet koka som det är, eller skär det i mindre bitar om du vill att maten ska tillagas snabbare. Grönsaker av mjukare karaktär behöver ofta inte skäras smått, eftersom dessa blir klara på nolltid. Lägg ingredienserna i grytan och ställ in temperaturen efter receptet och låt maten tillredas på egen hand. Faktum är att du kan sätta i gång slow cookern innan du går till jobbet och låta middagen laga sig själv under dagen, eller varför inte – natten!
Produktinformation
Slow cookern har tre värmelägen som gör att du kan anpassa din matlagning efter råvara och tid. En digital nedräkningstimer visar hur lång tid det är kvar på ditt långkok. Om maten blir klar tidigare än väntat finns ett varmhållnings- och bufféläge som med fördel kan användas. Det fina när du lagar mat i en slow cooker är att felmarginalen är generös, med andra ord gör det inte mycket om ditt långkok drar över tiden något.
Grytan värmer inte maten från botten, utan värmen omsluter maten från alla håll, vilket ger en varsam tillagning. Dessutom slipper du mat som fastnar i botten.
Tips för bäst resultat vid slow cooking
Säg hej då till halvfabrikat! Med en slow cooker har du möjlighet att laga hälsosam mat där du själv har full kontroll på råvarorna. Det finns några bra tips att följa för att uppnå bästa resultat:
- Rätt mängd vätska. Den låga temperaturen gör att spad inte koncentreras och kokar ner på samma sätt som det gör på en spis eller i en ugn. Var därför sparsam med vatten. Blir det sky över kan du dock med fördel använda det som bas i en god sås.
- Om du vill ha en yta på köttet är det bäst att bryna det i en stekpanna innan du lägger ner det i grytan.
- Lägg ner alla ingredienser i början (mjuka grönsaker odelade). Undvik att glänta på grytlocket för att inte tillagningen ska stanna av. När rätten är färdig kan du fiska upp de grönsaker som känns för stora och dela dem i mindre bitar.
- Kött, kyckling, fisk och grönsaker – allt kan lagas i slow cookern. Köttet krymper inte och grönsakerna behåller sin spänst.
- Du kan använda din slow cooker för att förkoka hårdare köttdetaljer som du sedan använder i grytstekar, buljonger eller lägger på grillen.
- Andra användningsområden för slow cookern är såser som mår bra av att puttra länge, som t ex tomatsås.
- Du kan med fördel laga maten en dag i förväg, eftersom den blir ännu saftigare och smakrikare av att ligga i sitt eget spad.
Fördelar med en slow cooker:
- Du sparar pengar på matinköp. Du behöver inte välja det dyraste köttet, även ett billigare alternativ ger ett mört och smakfullt resultat.
- Genom att laga mat i slow cookern behåller du vitaminer och näringsämnen från kött och grönsaker. Du behöver inte heller tillsätta fett när du tillagar din mat.
- Du kan sätta i gång din slow cooker på morgonen och låta middagen laga sig själv under dagen, vilket spar tid.
- Slow cookern drar minimalt med ström (235 W) jämfört med att tillaga mat i en ugn.
- Du rengör enkelt din slow cooker genom att ta ut den löstagbara innergrytan i keramik och diska den i diskmaskinen.