Saftiga lussebullar med mycket smak av saffran
Lussebullar hör julen till. Forma till klassiska lussekatter eller bullar med en god fyllning gjord på exempelvis smör och mandelmassa. Vi använder oss av ånga vid bakningen för att få bullarna extra saftiga och fina.
Du behöver
Till ca 30 lussekatter
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk (fetthalt 3%)
250 g Kesella Mager kvarg
1 g saffran (2 pkt)
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
Topping:
Russin
1 ägg eller sockerlösning till pensling
Gör så här
- Smula jästen i en degbunke eller i din assistent.
- Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och låt allt bli fingervarmt, 37 grader.
- Häll degspadet i bunken och rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet.
- Arbeta degen smidig eller använd dig av din assistent i ca 10 minuter.
- Låt degen jäsa under bakduk eller jäslock i ca 40 minuter.
- Knåda degen smidig på mjölat bakbord.
- Baka ut till lussekatter eller julkusar.
- Placera bullarna på en plåt och låt dem jäsa ytterligare en gång under bakduk i ca 40 minuter.
- Sätt ugnen på 180-190 grader SteamBake.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg.*
- Garnera bullarna med russin.
- Grädda bullarna i ca 8 minuter.
*Istället för att pensla bullarna med ägg kan ni koka en sockerlösning (1 del socker + 2 delar vatten) som ni penslar bullarna med direkt de kommer ut ur ugnen. Då blir de ännu saftigare.
Skriv ut