Slow cooker recept
Med en slow cooker kan du laga kött och grönsaker med fantastiskt resultat där råvarorna behåller sin näring. Ibland kan man behöva tips och inspiration när det rör sig om matlagning, och därför vill vi på Electrolux Home hjälpa dig på traven. Nedan finner du Matgeeks (Johan Hedberg) fem bästa slow cooker-recept.
Fläsklägg
Butternutgryta
Köttfärssås
Pulled pork
Chili
Så fungerar en slow cooker
1. Matgeeks fläsklägg med rotmos
Tid: 10 timmar
Mängd: 4 portioner
Du behöver:
1 kg rimmat fläsklägg
1-2 liter vatten
1 liten gul lök
10 kryddpepparkorn
4 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 rejäl bit kålrot
2-4 morötter
5-6 potatisar
En klick smör
Salt & peppar
Gör så här:
- Lägg fläsklägg i slow cookern och häll på så mycket vatten att de täcks till cirka 3/4.
- Skala och klyfta löken. Tillsätt den, pepparkornen och lagerbladet och lägg på locket.
- Sätt timern på hög och 10 timmar.
- När läggen börjar bli klara är det dags för rotmoset. Skala och skär kålroten i grova tärningar. Gör samma sak med morötterna. Lägg dem i en kastrull och täck med vatten. Jag brukar ta hälften vatten och hälften sky från lägg-koket. Då blir det extra mycket smak på moset. Koka cirka 25-30 minuter.
- Skala potatisarna och skär i grova tärningar. Tillsätt dem till rotfrukterna. Koka ytterligare 15-20 minuter. Känn med en gaffel så allt går att mosa men inte är helt sönderkokt. Sila av kokvätskan och spara den.
- Mosa rotfrukterna med en stomp eller i en potatispress. Jag gillar när det finns lite bitar kvar i den och vill inte ha ett helt slätt mos. Den ska liksom ha lite texturskillnader.
- Späd med kokvätskan och ha gärna i lite extra av lägg-spadet för ännu mera smak.
- Rör i en klick smör och smaka av med vitpeppar och salt.
- Servera direkt tillsammans med läggen och en god, grov och stark senap.
2. Butternutgryta med kikärtor
Tid: 4 timmar
Mängd: 4 portioner
1/2 butternut squash
2 msk curry (beroende på styrka)
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1 burk kokosmjölk
5 dl grönsaksbuljong
1 burk kikärtor (ca 400 g)
3 tomater
Rapsolja att steka i
Salt & peppar
1 kruka koriander
Gör så här:
- Skala och skär butternuten i stora tärningar.
- Hacka lök och vitlök grovt.
- Hetta upp en tjockbottnad gryta och slå i lite olja så botten täcks med tunt lager.
- Slå i curryn och låt den stekas försiktigt någon minut så smakerna kommer fram. Tillsätt löken och fräs tills den mjuknat något.
- Ha i butternuten och låt den brynas runt om. Salta en aning men ta det försiktigt.
- Tillsätt kokosmjölk, grönsaksbuljong och kikärtor.
- Skär tomaterna grovt (ta bort stammen!). Häll ner dem i grytan.
- Kör på låg eller medel i din slow cooker, 3-5 timmar. Alternativt sätt in i ugnen på 120 grader.
- Ta av locket 30 minuter innan servering medan den får fortsätta sjuda. På så sätt tjocknar grytan. Smaka av med salt och peppar.
- Servera som den är eller med lite ris.
- Grovhacka koriandern och servera vid sidan om.
3. Köttfärssås långkok
Tid: 5-7 timmar
Mängd: 8 portioner
600–700 g köttfärs
2 gula lökar (eller 6 schalottenlökar)
10-12 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 dl tomatpuré
2-3 palsternackor
200–300 g rotselleri
1 stjälk stjälkselleri
1 kruka persilja (krus, inte blad)
1 näve oregano
1–2 lagerblad
1 kruka basilika
Salt & peppar
Smör att steka i
Gör så här:
- Fräs köttfärsen i omgångar. Tre omgångar i en stor stekpanna brukar vara lagom. I med en klick smör, stek färsen och häll ner i din slow cooker.
- Finhacka lök och vitlök.
- Fräs i smör tills den är blank. Den ska inte få yta men däremot mjukna en aning så den blir söt. Ner med allt i köttfärsen.
- Häll på tomater och puré. Slå på slow cookern på medium.
- Skala palsternackor och rotselleri. Skär i små tärningar. Fräs mjuka i smör. Dela selleristjälken längs med och skär den sedan i skivor som är 2–3 mm tjocka. Låt gå med i pannan tillsammans med palsternackorna och rotsellerin när de bara har några minuter kvar. Ner med allt i långkok grytan.
- Grovhacka persiljan och oreganon. Tillsätt det mesta av örterna (spara lite till servering) tillsammans med lagerbladen i grytan.
- På med locket. Låt puttra i 5–7 timmar. När det närmar sig servering grovhackar man basilikan och har i även den.
- Smaka av med salt och peppar.
- Servera med pasta, lite riven parmesan och ett gott vin.
4. Pulled pork
Tid: 8-10 timmar
Mängd: 4-6 personer
1 kg fläskkarré
3 msk salt
1-2 valfria chilifrukter
1 msk kumminfrön (mortlade eller stötta)
1/2 msk nymald svartpeppar
1 msk rökt paprikapulver (alternativt vanligt paprikapulver)
1 tsk cayennepeppar
1/2 dl tomatpuré
6-10 vitlöksklyftor
2 msk farinsocker
3 gula lökar
1 flaska cola (rekommenderar varmt Boylans Sugar Cane Cola)
1 burk krossade tomater (men köp krossade tomater på tetra i stället för burk!)
eventuellt Liquid smoke
Gör så här:
- Putsa fläskkarrén från eventuellt talglika fettbitar men lämna kvar allt mjukt fett. Salta den därefter rikligt.
- Finhacka chilin och lägg i en mortel.
- Häll i kummin, peppar, paprikapulver, cayennepeppar, tomatpuré och vitlöksklyftorna.
- Mortla samman till en pasta. Gnid in köttet med pastan och lägg det i en tjockbottnad gryta. Strö över farinsockret.
- Skala och klyfta löken. Lägg den i grytan.
- Häll på colan (eller ölen) samt de krossade tomaterna och lägg på locket.
- Sätt på hög värme och låt den gå cirka 8 timmar.
- Känn efter med en gaffel och när det går att dra isär utan någon som helst ansträngning är köttet klart. Är det motstånd så är köttet inte klart. Lyft ur köttet ur grytan och dra isär det.
- Koka ihop spadet till en tjock sås och häll på köttet precis vid servering.
- Servera med gräddfil, sallad och gott bröd.
Matgeeks Chili
Tid: 6–8 timmar
1 kg högrev eller annat lämpligt kött
2 stora, gula lökar
5 vitlöksklyftor
1 röd chili, utan kärnorna
2 msk chilipulver
1 1/2 msk oregano
1 msk spiskummin
Några drag med pepparkvarnen
En nypa salt
1 burk hela tomater (Mutti är att föredra)
1 msk tomatpuré
2 flaskor mörkt öl (allra helst Porter)
3 msk citronsaft
Skalet från 1 citron (yttersta endast)
1 msk mörk muscovadosocker
Gör så här: Skär köttet i bitar stora som vindruvor. Fräs på dem i het olja, lite åt gången. Bara så de får lite yta med en massa god smak. Ställ åt sidan.Hacka löken och fräs i lite olja. Inte mer än att den blir glansig. Ha sen i den finhackade vitlöken, chilin och kryddorna och låt det fräsa någon minut.Ha ner köttet och grönsakerna i slow cookern. Tillsätt burktomater och tomatpuré.Ta en träslev och rör ända ner i botten på grytan så allt blandas ordentligt. Häll i ölen.Sätt på medelläge och kör den 6-8 timmar. En halvtimme innan servering tar man av locket och ökar till högsta läget. Håll koll på den och rör lite då och då. Poängen är att bli av med så pass mycket vätska att den blir grötig. Rör ner citronskalet och sockret. Servera.
Produktinformation
- I rostfritt stål med löstagbar innergryta i keramik på 6,8 l som tål maskindisk.
- Touch control display med låg, mellan och hög värme samt sopp-, buffé- och varmhållningsläge.
- Med nedräkningstimer som gör att den kan vara i gång även när du är hemifrån.
- 235W. Mått: h 345 mm, d 330 mm, b 315 mm..