Recept: Kanelbullar med kardemumma
Sugen på nybakat? Här är ett recept på bullar med smörig kanelfyllning och god kardemummasmak.
Recept: Kanelbullar
20-25 st
1 msk kardemumma, gärna hel och mortlad
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
150 g smör, rumsvarmt
14-15 dl vetemjöl special
Fyllning:
175 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl strösocker
2 msk kanel
Garnering:
1 ägg
Topping:
1/2 dl vatten
2 msk ljus sirap
1/2 dl strösocker
1. Blanda kardemumma och mjölk i en kastrull. Värm till fingervarmt, 37°.
2. Smula jästen i en bunke och häll på mjölken. Blanda tills jästen löst sig och tillsätt sedan salt, socker, ägg och smör.
3. Arbeta in mjölet efterhand, för hand eller i maskin, men spara någon deciliter till utbakningen. Jobba degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
4. Täck bunken och låt degen jäsa på dragfri plats i 60 minuter.
5. Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
6. Dela degen i två bitar och kavla ut till rektanglar, ca 1/2 cm tjocka. Bred på fyllning och rulla ihop degen från långsidan. Skär rullen i 10-12 bitar och ställ med snittytan uppåt i bullformar.
7. Ställ på en plåt och låt jäsa i 60 minuter under duk. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Grädda sedan bullarna i 225° ca 15 minuter tills de blir gyllenbruna och fina.
8. Blanda vatten och sirap i ett glas. Pensla bullarna med sirapsblandningen direkt de kommer ut ur ugnen och strö sedan strösocker över bullarna.
Skriv ut