Recept: Fritto Misto
Medelhavets variant på tempura där fisk, skaldjur och grönsaker paneras och friteras härligt krispiga. Lätt att variera utifrån vad du har hemma och vilka råvaror du tycker om.
Tillagningstid: ca 30 min
Portioner: 4
Ingredienser
Frityrsmet
2 dl vetemjöl
1 dl majsstärkelse
1 tsk bakpulver
2 dl mousserande vin
1/2 tsk salt
Pudring
2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk malen vitpeppar
Ingefärsmajonnäs
1 dl majonnäs
1 tsk riven färsk ingefära
1/2 tsk strösocker
1/2 tsk japansk soja
Panerad torsk, skaldjur och grönsaker
300 g torskfilé
1/2 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
1 dl panko (asiatiskt ströbröd)
1 broccoli (à cirka 250 g)
1/2 blomkål (cirka 300 g)
300 g vannameiräkor
400 g kokta blåmusslor (gärna med skal)
Eventuellt 400 g små bläckfiskar (mini)
Cirka 20 salviablad
10 blad av svartkål
Tillbehör
Friterade sötpotatisstrips
Gör så här:
Frityrsmeten: Blanda mjölet, majsstärkelsen och bakpulvret i en skål. Vispa ner vinet, lite i taget, till en slät smet. Låt stå i 30 minuter. Blanda ner saltet.
Pudringen: Blanda vetemjölet, saltet och vitpepparn.
Ingefärsmajonnäsen: Blanda alla ingredienser.
Panerade torsken: Skär torskfilén i mindre bitar. Vänd torskbitarna först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och till sist i panko.
Ansa och skär broccolin och blomkålen i buketter.
Vänd allt (förutom svartkålen och torskbitarna) i pudringen och sedan i frityrsmeten. Lägg bitarna i matlagningskorgen i airfryern och fördela jämnt i ett lager. För extra god och krispig smak kan du tillsätta lite olja.
Ställ in din Air fryer på 160°C och lägg svartkålen i korgen i ca 4 minuter. Höj sedan temperaturen till 180°C och fritera fisken och skaldjuren i ca 7 minuter eller tills de får en fin gyllenbrun färg. Lägg sedan i övriga grönsaker och fritera i ca 8 minuter. Om din airfryer har förinställda program för olika typer av mat, såsom grönsaker eller fisk, kan du med fördel även använda dessa.
Fritera i omgångar och lägg gärna över de färdigfriterade bitarna på ett galler i ugnen medan du friterar. Strö över lite mer salt om så önskas.
Tillbehöret: Recept till sötpotatisstripsen hittar du HÄR.
Servera din Fritto Misto med majonnäsen och sötpotatisstripsen.
Skriv ut