Plockmat till påskbuffén!
Påsken är en härligt kravlös mathögtid. Varför inte bjuda familj och vänner på en läcker vårbuffé? Här är 3 goda och lättlagade plockrätter.
Frasvåfflor med lyxtopping
6 port eller ca 24 hjärtan
Ingredienser:
3 dl vetemjöl
1.5 dl bubbelvatten
3 dl vispgrädde
2 msk smör
2 msk strösocker
Topping: Crème fraiche, dill, räkor, rom, gravad lax, strimlad morot, sesamfrön, körsbärstomater, gräslök, rödlök, citron.
Gör så här:
Vispa samman mjöl och bubbelvatten. Vispa grädden löst med elvisp och rör försiktigt ner i smeten tillsammans med smält smör. Hetta upp våffeljärnet, lägg i en klick smör och pensla jämnt över järnet. Grädda våfflorna.
Byt ut sylten och grädden mot en matigare variant som passar perfekt på buffébordet genom att variera toppingen. Välj ut de smaker du tycker om från våra toppingförslag och gör flera hjärtsnittar.
Vegetariska matjessnittar
Ca 10 st
Ingredienser:
1 paket kavring
1 rödlök
1 knippe gräslök
1 knippe dill
200 g philadelphiaost
1 msk olivolja
Rädisor till garnering
Gör så här:
Finhacka rödlök, gräslök och dill, gärna i en matberedare. Blanda philadelphiaosten med lök- och kryddhacket samt olivoljan. Bred fyllningen i ett tjockt lager på kavringen och skär ut till snittar på ca 2 x 2 cm. Är fyllningen lös kan du ställa in kavringen med smeten en stund i kylen innan du skär upp snittarna. Dekorera med dill och uppskuren rädisa.
Tips! Med sill, gravad- eller kallrökt lax kan du addera ännu mer smak till snittarna. Finhacka i ostblandningen eller använd som topping.
Påskcupcakes med kardemumma och vanilj
Ca 16-18 st
Ingredienser:
100 g smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
Vaniljfrosting:
90 g smör
150 g philadephiaost
6 dl florsocker
3 tsk vaniljsocker
Topping: Chokladägg
Gör så här:
Sätt ugnen på 225˚C. Blanda rumsvarmt smör, socker, vaniljsocker och kardemumma smidigt. Rör ner ett ägg i taget. Blanda mjölet och bakpulvret i en bunke. Vänd ner mjölblandningen och mjölken i smeten. Fördela smeten i formarna. Grädda dina muffins mitt i ugnen ca 12 minuter och låt dem svalna på galler.
Vispa ihop rumsvarmt smör och philadelphiaost. Använd gärna en köksassistent, och sikta ned florsockret och vaniljsockret i smeten samtidigt som du vispar. Ställ frostingen kallt i ca 30 min. Använd en sprits eller bred frostingen över dina muffins och dekorera ev med chokladägg.