Hemmagjord Nutella med Matgeek
Vad kan vara bättre än Nutella? Inte mycket tänker du säkert? Vad säger du om att göra din egen Nutella? I den här videon visar Matgeek hur han på ett enkelt och effektivt sätt gör fantastiskt god hemgjord Nutella med hjälp av Electrolux matberedare EFP9400. Om du följer det här enkla receptet så lovar vi att du aldrig mer kommer vilja köpa Nutella i butik!
Din Egen Nutella
Du behöver:
- 600 g hasselnötter
- 350 g mjölkchoklad
- 1 msk honung
- 1 krm salt
- En kraftfull mixer, ex: Electrolux EFP9400
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält chokladen på ett vattenbad och ställ åt sidan så den svalnar.
- Häll nötterna i en form och ställ in i ugnen. Rör om lite då och då så de rostas jämnt. Det är bra om de inte ligger på varandra utan att det bara är ett lager.
- Efter 15-20 minuter börjar de få färg, det luktar rostade nötter och skalen börjar lossna.
- Ta ut nötterna och låt svalna några minuter.
- Lägg dem därefter i en kökshandduk (kanske inte alla på en gång) och gnugga dem ordentligt mot varandra. Öppna upp handduken och se hur fantastiskt enkelt det är att få bort skalen. Om det är lite skal kvar är det inte hela världen.
- Häll ner nötterna i matberedaren och kör igång den. Först blir de finhackade och sen tror man att det inte händer så mycket mer. Men efter ett par minuter börjar de släppa ifrån sig oljan och då förvandlas allt till en lös nötmassa. Det är här Electrolux EFP9400 kommer till användning. För att nötterna ska släppa ifrån sig oljan behövs ordentligt med kraft och med svagare matberedare är det lätt att de överhettar innan det magiska ögonblicket uppstår.
- Skrapa ner det som sitter på kanterna med en slickepott och kör lite till.
- Häll i den smälta chokladen och honungen.
- Kör 20-30 sekunder så allt blandas. Smaka av.
- Ha i ett kryddmått salt, rör om och sen är det klart.
- Häll upp i en burk och förvara i rumstemperatur upp till en månad!