Fira morotskakans dag med en saftig morotskaka!
En saftig morotskaka till kaffet är en oslagbar kombination som går hem hos både de små och de stora. Ett stort plus med morotskakan är att det nästan är svårt att misslyckas med att få den saftig då morötterna i sig är så saftiga och söta. Tillsammans med en krämig glasyr på färskost, florsocker och en skvätt citronjuice blir det oemotståndligt gott!
Portioner: 10 bitar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°C.
- Smörj och bröa en form, gärna 24 cm i diameter.
- Vispa ägg och socker i en bunke tills det blir pösigt.
- Tillsätt därefter rapsoljan och de rivna morötterna.
- Blanda ihop de torra ingredienserna (förutom florsocker) i en separat bunke.
- Rör sedan ner de torra ingredienserna i äggsmeten så det blir en jämn smet.
- Häll smeten i formen och grädda kakan i ca 60 minuter.
- Ta sedan ut kakan och låt den svalna ordentligt.
- Blanda färskost, florsocker och citronjuice i en bunke.
- Visa med elvisp i några minuter så att du får en fluffig och jämn glasyr.
- Placera kakan på ett fat och bred ut glasyren.
- Garnera därefter med valnötter.
Ingredienser:
- 3 ägg
- 3 dl socker
- 1 dl neutral rapsolja
- 3 dl rivna morötter
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 3 tsk kanel
- 1 tsk salt
Glasyren:
- 200 g färskost
- 2 dl florsocker
- 1 msk citronjuice (färskpressad)
Övrigt:
- Smör till formen
- Ströbröd till formen
- Valnötter till garnering
Om du vill att morotskakan ska vara laktos- eller mjölkproteinfri så kan du ersätta smöret och färskosten med laktosfria eller mjölkproteinfria alternativ.
Skriv ut