Matig dinkelsallad med vegansk mandelost, ärttzatziki och rostad potatis
Ett växtbaserat recept på en matig dinkelsallad med härligt rostad potatis! Servera maträtten med en färgsprakande grön ärttzatziki och vegansk mandelost.
Både den hela dinkeln i receptet och den veganska mandelosten kräver lite förberedelse. Önskar du snabbt slänga ihop denna matiga sallad kan du ersätta dinkeln med exempelvis durra, quinoa eller hirs. Mandelosten kan även ersättas med cashewricotta eller annan ost eller topping som du känner för.
Ingredienser
Recept för 4 portioner
Dinkelsallad med rostad potatis
- 1 1/2 dl dinkel, blötlagt över natten
- 400 gram småpotatis
- 100 gram svartkål
- 100 gram vitkål
- 70 gram ruccola
- 1 rödlök
- 1 dl vatten
- 1/2 dl äppelcidervinäger
- 1 msk lönnsirap
- 1 msk olja
Pumpafrövinägrett
- 1⁄2 dl rostade pumpakärnor
- 1 dl kallpressad rapsolja
- 1⁄2 dl äppelcidervinäger
- 1 tsk dijonsenap
Grön ärttzatziki
- 250 g gröna ärtor
- 2 msk kallpressad olivolja
- 1 dl fet växtyoghurt
- 1 liten riven vitlöksklyfta
- zest och juice från 1 ekologisk citron
- 1 näve färsk basilika
- Flingsalt
- svartpeppar
Vegansk mandelost
- 100 g skållade mandlar
- 2 msk äppelcidervinäger
- 1⁄2 dl god kallpressad olivolja
- 1 msk näringsjäst
- 1 tsk flingsalt
Gör så här:
Vegansk mandelost: Blötlägg mandlarna i minst 12 timmar och skölj därefter av. Mixa mandlarna med resterande ingredienser tills du fått en slät och krämig konsistens. Lägg smeten i en silduk eller ren kökshandduk, snurra ihop hårt och kläm ur vätskan. Lägg därefter mandelklumpen i kyl i minst 12 timmar.
Värm ugnen till 125°C och lägg den kylda mandelklumpen på en plåt och platta ut den så att den blir ungefär 1 cm tjock. Baka i 30 minuter. Låt svalna och förvara mandelosten i kylen.
Pumpafrövinägrett: Mixa ihop ingredienserna för pumpafrövinägretten så att den blir slät.
Skölj och strimla svartkålen och vitkålen fint och massera sedan med 1 msk av vinägretten. Skala och skiva löken tunt.
Koka upp vatten, vinäger och lönnsirap. Ta bort från värmen och lägg i löken. Sätt på ett lock och låt stå i minst 15 minuter.
Sätt ugnen på 200°C. Skrubba potatisen och blanda med lite olja. Rosta i mitten av ugnen, i ca 30 minuter, tills potatisen mjuknat och fått färg. Blanda potatisen med kålen.
Ärttzatziki: Tina de gröna ärtorna. Mixa till en slät kräm tillsammans med övriga ingredienser. Smaka därefter av med salt och peppar.
Blanda ihop kokt dinkel med kål- och potatissalladen och toppa med den krämiga ärttzatzikin, syrad lök och mandelost. Ringla över extra pumpafrövinägrett.
Skriv ut