Ljuvligt sötsyrlig key lime pie
Key lime pie är en otroligt god dessert där man blandar den syrliga limen med den söta kondenserade mjölken. Perfekt för dig som uppskattar när efterrätten inte bara smakar sött.
Key lime pie är ursprungligen från Amerika och görs oftast med ett täcke eller garnering av maräng. Detta är dock en variant utan marängtäcke som istället kan serveras med en klick grädde eller en kula glass.
Ingredienser:
Botten
- 200 g digestivekex
- 125 g smör
Fyllning
- 5 st ägggulor
- 1 burk kondenserad mjölk (ca 400 g)
- 1 dl limesaft (ca 4-5 limefrukter)
- 1 msk rivet limeskal
Eventuell garnering och tillbehör
- Limeskivor (1 limefrukt)
- Vispgrädde eller vaniljglass
Gör så här:
- Börja med att sätta ugnen på 180 grader.
- Smält därefter smöret.
- Smula kexen och lägg dem i en skål. Du kan antingen använda en blender för att smula kexen eller lägga dem i en plastpåse och banka sönder dem.
- Blanda det smälta smöret med de smulade kexen och tryck ut blandningen i en pajform (ca 24 cm), gärna så det kommer upp en bit på kanterna.
- Grädda därefter bottnen i ca 12 minuter längst ner i ugnen.
- Efter att du tagit ut bottnen ur ugnen kan du dra ner temperaturen till 150 grader.
- Pressa 4-5 limefrukter så att du får ihop 1 dl limejuice, riv sedan ytan på limefrukterna så att du får ihop ca 1 msk finrivet limeskal.
- Vispa sedan äggulorna lätt med en handvisp i en skål, tillsätt limejuicen, det finrivna limeskalet och den kondenserade mjölken och vispa ytterligare för att smeten ska gå ihop och tjockna något.
- Bred ut fyllningen på din smulbotten och grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter.
- När pajen har fått svalna kan du garnera den med några limeskivor och servera tillsammans med vispad grädde, en glasskula eller äta den precis som den är.