För näravande upplever vi driftstörning med vår IT partner och orders tar längre tid att behandla och skicka ut. Vi arbetar med att lösa problemet per omgående.

kardemummabullens-dag-800x440.png

Bullar med smörig kanelfyllning och god kardemummasmak.

Receptet ger dig cirka 20 stycken medelstora, saftiga kardemummabullar.

Ingredienser 

Deg

  • 4 dl mjölk
  • 150 g smör
  • 50 g färsk jäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk nystötta kardemummakärnor
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1/2 tsk salt
  • 10-12 dl vetemjöl
  • 1 st ägg

Fyllning

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 2-3 msk malen kanel
  • 1 dl strösocker
  • 1 st ägg till pensling

Garnering

  • 1/2 dl vatten
  • 2 msk ljus sirap
  • 1/2 msk stött kardemumma
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1/2 dl strösocker

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke och mortla kardemummakärnorna fint i en mortel.
  2. Värm mjölken tillsammans med kardemummakärnorna tills den är fingervarm (37 grader). Tillsätt smöret (det behöver inte smälta helt, utan kan vara lite klumpigt).
  3. Häll mjölk-, smör- och kardemummablandningen över jästen så att den löser upp sig. Rör därefter ner malen kardemumma, salt, strösocker och ägg.
  4. Rör därefter ner lite av vetemjölet åt gången, arbeta degen väl hela tiden. När degen släpper tydligt i kanterna behöver du inte tillsätta mer mjöl. Arbeta degen i minst 10 minuter tills du får en slät och fin deg.
  5. Jäs degen under bakhanduk i minst 60 minuter. Slå på ugnen på 200 grader.
  6. Medan bullarna jäser kan fyllningen börja förberedas. Blanda samman smöret, sockret och
    kanelen tills du fått en krämig fyllning. Smaka gärna av fyllningen.
  7. När degen har jäst till dubbel storlek är det dags att baka ut den. Dela degen i fyra bitar. Kavla ut en bit deg i taget, till formen av en rektangel.
  8. Bred över en fjärdedel av fyllningen och vik ihop långsidorna mot varandra.
  9. Skär den vikta rektangeln i cirka 3 cm breda remsor. Snurra varje remsa och vik ihop dem
    som en kringla och lägg i bullformar eller på en plåt med bakplåtspapper.
  10. Jäs bullarna under bakduk i minst 40 minuter.
  11. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen tills de blivit gyllenbruna.
  12. Blanda vatten och sirap i ett glas. Blanda även kardemumma och socker i en skål.
  13. Pensla bullarna med sirapsblandningen och strö direkt över rikligt med kardemumma- och sockerblandningen.
Skriv ut

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...