Bullar med smörig kanelfyllning och god kardemummasmak.
Receptet ger dig cirka 20 stycken medelstora, saftiga kardemummabullar.
Ingredienser
Deg
- 4 dl mjölk
- 150 g smör
- 50 g färsk jäst
- 1 1/2 dl strösocker
- 2 tsk nystötta kardemummakärnor
- 1 tsk malen kardemumma
- 1/2 tsk salt
- 10-12 dl vetemjöl
- 1 st ägg
Fyllning
- 200 g rumsvarmt smör
- 2-3 msk malen kanel
- 1 dl strösocker
- 1 st ägg till pensling
Garnering
- 1/2 dl vatten
- 2 msk ljus sirap
- 1/2 msk stött kardemumma
- 1 tsk malen kardemumma
- 1/2 dl strösocker
Gör så här
- Smula ner jästen i en bunke och mortla kardemummakärnorna fint i en mortel.
- Värm mjölken tillsammans med kardemummakärnorna tills den är fingervarm (37 grader). Tillsätt smöret (det behöver inte smälta helt, utan kan vara lite klumpigt).
- Häll mjölk-, smör- och kardemummablandningen över jästen så att den löser upp sig. Rör därefter ner malen kardemumma, salt, strösocker och ägg.
- Rör därefter ner lite av vetemjölet åt gången, arbeta degen väl hela tiden. När degen släpper tydligt i kanterna behöver du inte tillsätta mer mjöl. Arbeta degen i minst 10 minuter tills du får en slät och fin deg.
- Jäs degen under bakhanduk i minst 60 minuter. Slå på ugnen på 200 grader.
- Medan bullarna jäser kan fyllningen börja förberedas. Blanda samman smöret, sockret och
kanelen tills du fått en krämig fyllning. Smaka gärna av fyllningen. - När degen har jäst till dubbel storlek är det dags att baka ut den. Dela degen i fyra bitar. Kavla ut en bit deg i taget, till formen av en rektangel.
- Bred över en fjärdedel av fyllningen och vik ihop långsidorna mot varandra.
- Skär den vikta rektangeln i cirka 3 cm breda remsor. Snurra varje remsa och vik ihop dem
som en kringla och lägg i bullformar eller på en plåt med bakplåtspapper. - Jäs bullarna under bakduk i minst 40 minuter.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen tills de blivit gyllenbruna.
- Blanda vatten och sirap i ett glas. Blanda även kardemumma och socker i en skål.
- Pensla bullarna med sirapsblandningen och strö direkt över rikligt med kardemumma- och sockerblandningen.