Godaste pannkakorna med hemgjord glass
Laga klassiska eller amerikanska pannkakor och servera med glass. Vi ger dig tips på hur du gräddar på bästa sätt!
Nu behöver du inte fundera mer över kvällens middag. Pannkakor är uppskattat av såväl stora som små och kan göras mer matiga eller serveras söta med sylt eller glass. Här delar recept på klassisk pannkakssmet, amerikanska pannkakor och en god vaniljglass att servera till.
Klassiska pannkakor
8 portioner
2 ½ dl vetemjöl
6 dl standardmjölk
3 ägg
½ tsk salt
2 msk smör
Smör till stekning
1. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken till en slät smet. Vispa i resterande mjölk, ägg och salt.
Låt smeten svälla ca 10 min.
2. Smält smör i en stekpanna och häll ner i smeten. Grädda tunna pannkakor i en klick smör per pannkaka.
Sugen på en fluffig variant?
Amerikanska pannkakor
15 portioner
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk socker
1 krm salt
2 ½ dl standardmjölk
2 msk smält smör
1 ägg
Smör till stekning
1. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa först ner mjölken, sedan smöret och sist ägget.
Vispa till en slät smet.
2. Pensla en stekpanna med lite smör och klicka ut ca 1 msk smet per pannkaka.
3. Grädda ca 1 ½ minut, tills det börjar bli lite bubblor på ytan. Vänd och grädda ytterligare ca 1 ½ minut.
Hemgjord vaniljglass
4 portioner
1 st vaniljstång
2 ½ dl standardmjölk
2 dl vispgrädde
2 st hela ägg
1 st äggula
1 ¼ dl strösocker
1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna med en sked. Lägg fröna och stången i en kastrull tillsammans med mjölken och grädden och sjud blandningen ett par minuter. Drag åt sidan.
2. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt den varma mjölken under omrörning. Värm blandningen tills den börjar tjockna men se upp – den får inte koka.
3. Plocka ur vaniljstången och låt blandningen kallna, gärna i kylskåp till nästa dag för att den ska dra till sig smaken av vaniljen.
4. Kör i glassmaskin till krämig konsistens. Skeda upp glassen i en ask och ställ i frysen.
6 tips: Lyckas med pannkakorna
1. Vispa inte för mycket, då blir pannkakorna sega. Vispa däremot lätt i botten av pannkakssmeten för varje pannkaka, då mjölet sjunker snabbt till botten.
2. Låt gärna smeten vila i uppemot 30 min innan du gräddar, då blir konsistensen bättre.
3. Använd gärna en lättare gjutjärnsstekpanna med sluttande kanter, som gör det enklare att vända på pannkakorna.
4. Grädda tills smeten har stelnat på ovansidan och vänd därefter pannkakan. En gjutjärnsstekpanna får upp värmen efter en stund så sänk då ev temperaturen på spisen.
5. För att pannkakorna ska bli tunna och frasiga gäller det att inte ta för mycket smet, inte snåla med smöret och att ha stekpannan lagom varm.
6. Om du vill ha riktigt tunna pannkakor, använd ytterst lite smet. Vicka ut smeten i pannan så att den precis täcker botten.