header.png

Baka gott av säsongens äpplen

Hembakat är godast! Den här pajen med rosformade äpplen är oemotståndligt god – och vacker! Med en köksmaskin går dessutom extra fort att blanda degen. Medan du väntar på pajen i ugnen kan du också slänga ihop en ljuvligt seg äppelkola.

Äppelpaj

Pajdeg: 
2 ½ dl mandelmjöl
2 ½ dl vetemjöl
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk rivet apelsinskal
150 g smör
1 ekologiskt ägg

Fyllning: 
1 1/2 dl socker
3 dl mandelmjöl
100 g rumsvarmt smör
2 stora ekologiska ägg el 3 små
4–5 röda äpplen

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser till pajdegen. Blanda i smör, ägg och apelsinskal och arbeta ihop ingredienserna till en mördeg (använd gärna en köksassistent).

Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåpet i minst 30 min. Kavla ut degen och klä en pajform med den. Förgrädda pajskalet 15 min i 175° i mitten av ugnen och låt det svalna lite. 
Blanda ihop socker och rumsvarmt smör till mandelfyllningen. Tillsätt ägg och mandelmjöl. Om äggen är små kan det behövas tre ägg för att få till en bra smet. Häll fyllningen i pajskalet. Skär långa remsor av äpplena och forma rosor genom att rulla ihop remsorna.

Ha tålamod, det tar sin lilla tid att få till bra rosor. Tryck ner rosorna i smeten. Höj värmen i ugnen till 200° grader och grädda pajen i mitten av ugnen i  30 min.

Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Tips! Lägg lite bakplåtspapper över kanterna efter 15 min om de börjar bli välgräddade. 

Äppelkola

Ingredienser:
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
2 1/2 msk äppelmust
3/4 dl sirap

Gör så här: 

Blanda alla ingredienserna i en skål. Värm smeten i mikrovågsugnen på högsta effekt i 7-9 minuter, eller låt koka i kastrull i 10-12 minuter. Oavsett vilken metod du väljer ska kolasmeten bli 120 grader. Har du inte en termometer kan du hälla lite kolasmet i kallt vatten. Kan du rulla kolan till en kula i vattnet är den färdig.

Häll kolan i en form iklädd bakplåtspapper och låt den svalna. Ta upp kolan ur formen och skär i bitar.

Skriv ut

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...