Semlor med egengjord mandelmassa
Baka klassiska semlor med bulle fylld med egengjord mandelmassa. Perfekt till fikat och på fettisdagen. Grädden fixar du på ett kick med din mixer.
Semmelbullar 10 st
1/2 paket jäst, 25 g
100 g smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker
2 krm salt
2 krm hjorthornssalt
ca 8 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
Egengjord mandelmassa
100 g sötmandel
0,5 dl strösocker
0,5 dl florsocker
Garnering
2 dl vispgrädde
Florsocker att sikta över
1. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, ett av äggen, socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
2. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
3. Sätt ugnen på 250°C. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela i 10 bitar. Forma varje bit till en slät bulle och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 min. Pensla därefter bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt bullarna kallna på galler.
4. Skålla och skala mandlarna. Mixa dem sedan med sockret till en jämn massa. Tillsätt ev lite vatten, mjölk eller mandelmjölk för att få en smidigare konsistens.
5. Skär av ett lock på varje bulle och gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda den med inkråmet och lite mjölk eller vispgrädde för att få en lösare fyllning. Fyll tillbaka i bullarna.
6. Vispa grädden - snabbast går det med hjälp av en elvisp, mixer eller stavmixer. Klicka eller spritsa grädden på bullarna. Lägg tillbaka locket ovanpå grädden, pudra över florsocker och servera!
Film: Så vispar du grädde på tio sekunder
Skriv ut